Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων τελείωσε
και η συνέχεια της σχολικής χρονιάς και των δραστηριοτήτων ξεκινά και
πάλι για τους μαθητές. Είναι γεγονός ότι κατά τις χειμερινές διακοπές, τα
παιδιά εκτός από τις ακανόνιστες ώρες ύπνου έχουν και μια όχι τόσο καλή
διατροφή.
Η διατροφή των
παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους έχει μεγάλη επίδραση στην απόδοσή
τους. Ολοένα και περισσότερες έρευνες
επιβεβαιώνουν πως το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας,
ειδικότερα για τα παιδιά, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης.
Το πρόγευμα
επιτρέπει στα παιδιά να ξεκινούν σωστά την ημέρα τους με τις καλύτερες
προϋποθέσεις και εφόδια για να φτάσουν σε επιτυχίες.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει συμβάλει σημαντικά σε μεγάλο βαθμό στην
αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των ενηλίκων και αυτό έχει άμεση επίπτωση στη
διατροφή των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα, οι πολύωρες δραστηριότητες των παιδιών
σχολικής ηλικίας εκτός σπιτιού οδηγεί συχνά στην υπερβολική χρήση του ‘γρήγορου
φαγητού’.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη
μειωμένη σωματική άσκηση προκαλούν μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως
παχυσαρκία, υπέρταση, κ.ά..
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι διατροφικές συνήθειες των
παιδιών είναι πολύ φτωχές σε θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό τους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά παιδιά δυστυχώς δεν καταναλώνουν φρούτα
και λαχανικά, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και
προτιμούν να διατρέφονται με πρόχειρο φαγητό και σνακ πλούσια σε λίπος, ζάχαρη
και αλάτι.
Το έργο της ανατροφής των παιδιών ώστε να υιοθετήσουν υγιεινές
διατροφικές συνήθειες μπορεί να φαντάζει δύσκολο, αλλά δεν πρέπει να
αποθαρρύνει τους γονείς. Οι γονείς με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου -
διατροφολόγου μπορούν να εξισορροπήσουν την κατάσταση.
Κάποιες συμβουλές
για τους γονείς:
- · Να ακολουθούν την ίδια διατροφή με τα παιδιά, μιας και οι γονείς αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά.
- · Να μην αποκλείουν από τη διατροφή των παιδιών τις τροφές που ζητούν (γλυκά / αλμυρά σνακ), απλά να μειώνουν την ποσότητα που καταναλώνουν.
- · Να είναι υπομονετικοί με τις τροφές που δεν καταναλώνουν, τα παιδιά θέλουν τον χρόνο τους για να δοκιμάσουν νέες γεύσεις.
- · Να παροτρύνουν τα παιδιά να τους βοηθούν στα ψώνια και στο μαγείρεμα, καθώς και στον σχεδιασμό των γευμάτων.
- · Να προσπαθούν να φτιάχνουν πιάτα με ποικιλία και χρώματα για να φαίνονται πιο δελεαστικά στα μάτια των παιδιών.
- · Να μην χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας.
Πηγή: www.iatronet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου