Διατροφή

Διατροφή για να είστε στην …τρίχα

Featured_fruits-vegetables
Μάθετε ποιές τροφές πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να αποκτήσετε υγιή μαλλιά και ποιές πρέπει να αποφεύγετε.

Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε άπαχες πρωτεΐνες, όπως ψάρια, κοτόπουλο, αυγά, φασόλια, αμύγδαλα και γιαούρτι, που είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσετε την τριχόπτωση.
Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερη ινοσιτόλη, μια θρεπτική ουσία χρήσιμη όχι μόνο για τα μαλλιά σας, αλλά και για ολόκληρο τον οργανισμό. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως η μαγιά μπύρας, τα φρέσκα φρούτα και το συκώτι. Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του θύλακα της τρίχας. Παράλληλα χρησιμεύει στη διάσπαση των λιπών, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει στην περίπτωση που προσπαθείτε να χάσετε βάρος.
Αποφύγετε υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες, που αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία έχει συνδεθεί με απώλεια των μαλλιών. Επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγετε τις στερητικές δίαιτες καθώς μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα (και) για τα μαλλιά σας.
Τρώτε περισσότερα σέσκουλα, ντομάτες, καρότα, καρύδια, αμύγδαλα, λάχανα και κουνουπίδια. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν βιοτίνη, ή βιταμίνη Η, η οποία βοηθά στην παραγωγή κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή νέων μαλλιών.
Ενισχύστε την υγεία των μαλλιών σας με βιταμίνη C. Εκτός από την ενίσχυση που προσφέρει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει και την υγεία των μαλλιών μας. Θα τη βρείτε στις πράσινες και κόκκινες πιπεριές, τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες και το μπρόκολο.
Τρώτε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην παραγωγή σμήγματος  (είναι το λίπος που δημιουργείται από τους σμηγματογόνους αδένες), το οποίο είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί υγιές το δέρμα της κεφαλής. Η βιταμίνη Α βρίσκεται στο γάλα, το τυρί, τα αυγά, τα βερίκοκα και το λάχανο.
Αυξήστε την πρόσληψη των λεγόμενων καλών λιπαρών (δηλαδή των ακόρεστων λιπαρών όπως είναι τα ωμέγα-3. Τα λιπαρά αυτά θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε δυνατά, λαμπερά και υγιή μαλλιά. Πλούσιες πηγές καλών λιπαρών είναι το αβοκάντο, τα καρύδια, τα ψάρια (ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός), και οι σπόροι λιναριού.

Βελτιώστε το χρώμα των μαλλιών σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μελανίνης, η οποία δίνει στα μαλλιά μας το χρώμα τους. Οι πατάτες, οι μπανάνες και το πλιγούρι βρώμης, αποτελούν όλες πλούσιες πηγές αυτού του θρεπτικού συστατικού.

Πηγή : pathfinder.gr

Δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα προσθέτουν δύο χρόνια στη ζωή.

Η συστηματική κατανάλωση ψαριών μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον δύο χρόνια στη ζωή μας, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι εθελοντές τους με τα υψηλότερα επίπεδα ωμέα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα διέτρεχαν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος ωφέλιμων λιπαρών, που έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από την καρδιοπάθεια. Η παρούσα μελέτη έδειξε πως τα λίπη αυτά μειώνουν κατά 33% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και κατά 27% τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις καρδιαγγειακές αιτίες.
Οι καλύτερες φυσικές πηγές τους είναι τα «παχιά» (λιπαρά) ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, η ρέγγα και ο τόνος, καθώς και τα ιχθυέλαια. Ωστόσο, υπάρχουν και τρόφιμα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Η μελέτη των αμερικανών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι τρώνε τα περισσότερα ψάρια, ζουν κατά μέσον όρο 2,2 χρόνια περισσότερο απ’ ό,τι όσοι τρώνε τα λιγότερα.
«Αν και η κατανάλωση ψαριών θεωρείται εδώ και δεκαετίες αναπόσπαστο τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, λιγοστές μελέτες έχουν εξετάσει την συσχέτιση των επιπέδων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα με τη θνησιμότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάριους Μοτζαφαριάν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.
«Τα ευρήματά μας τεκμηριώνουν τη σημασία που έχουν για την καρδιαγγειακή υγεία τα επαρκή επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα και υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αυτά μπορεί στην πραγματικότητα να παρατείνουν την ζωή».
Παρότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά και την καρδιαγγειακή υγεία σε μικρούς και μεγάλους, μελέτες έχουν δείξει ότι εννέα στα δέκα παιδιά και δύο στους τρεις ενήλικες δεν τρώνε αρκετά ψάρια.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία 16 ετών από περίπου 2.700 Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω κατά την έναρξη της μελέτης.
Οι εθελοντές ήταν γενικώς υγιείς όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη, ενώ υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό τους. Έδιναν επίσης δείγματα αίματος για να μετρώνται τα επίπεδα τριών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (λέγονται DHA, EPAκαι DPA).
Οι ερευνητές κατέγραψαν τα ποσοστά και τις αιτίες θανάτου μεταξύ τους έως την ολοκλήρωση της μελέτης και, αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα προστατευτικά.
Το DHA σχετίσθηκε ιδιαίτερα ισχυρά με τη μείωση του κινδύνου θανάτου από στεφανιαία νόσο: τον μείωνε κατά 40%. Επιπλέον, μείωνε κατά 45% τον κίνδυνο θανάτου από διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, όπως η κολπική μαρμαρυγή.
Το DPA σχετίσθηκε ισχυρότερα με τη μείωση του κινδύνου θανάτου από εγκεφαλικό, ενώ το EPA με μείωση του κινδύνου μη θανατηφόρου εμφράγματος.
Συνολικά, οι εθελοντές που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα (κάθε μερίδα είναι περίπου 140 γραμμάρια) διέτρεχαν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.
Πηγή : tanea.gr
Φράουλες, o πειρασμός που χαρίζει υγεία.
Είναι ζουμερή, κατακόκκινη, ακαταμάχητα γευστική & κάνει καλό στον οργανισμό. Η φράουλα έχει πολλούς λόγους για να βρίσκεται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, ιδιαίτερα τώρα που είναι η εποχή της. Πέρα όμως από την νοστιμιά της υπάρχουν & κάποιοι άλλοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να την συμπεριλάβετε αυτή την εποχή στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.
Οι φράουλες περιέχουν φαινόλες & ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο χημικό συστατικό την ανθοκυανίνη που της χαρίζει αυτό το ακαταμάχητο κόκκινο χρώμα. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτή τη φαινόλη αυξάνει το επίπεδο του ουρικού οξέος στο σώμα με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως αντιοξειδωτικός παράγοντας.
Οι φαινόλες στις φράουλες είναι επίσης ένα πολύ καλό όπλο ενάντια στην οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα καθώς & στην αθηροσκλήρωση.  Από την  άλλη ο  συνδυασμός αντιοξειδωτικών & αντιφλεγμονωδών παραγόντων στις φράουλες   αποτελούν μια καλή άμυνα εναντίον της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη φράουλα & που είναι αντιοξειδωτικοί παράγοντες από έρευνες προκύπτει ότι μπορεί να μειώνουν επιπλέον τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη & πάρκινσον.
Σύμφωνα με  “The Archives of Opthalmology”, 3 επιπλέον μερίδες φράουλας την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου.
Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει 136% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης  που τόσο χρειάζεται ο οργανισμός. Ακόμη περιέχει 21% μαγγανίου, ένα απαραίτητο συστατικό στην μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες & του οξειδωτικού στρες.
Όσον αφορά τα οστά μας, το μαγγάνιο μαζί με το κάλιο, το μαγνήσιο & τη βιταμίνης K βοηθούν στην σωστή  τους ανάπτυξη  αλλά & την διατήρηση  της καλής τους υγείας.
Στις γυναίκες τώρα οι φράουλες βοηθούν να θωρακιστούν απέναντι στην φθορά του εγκεφάλου και την εξασθένηση των γνωστικών τους λειτουργιών που προκύπτει προοδευτικά όσο μεγαλώνουν.
Από άποψη θερμίδων ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει πάνω από 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών και μόλις 43 θερμίδες. Βοηθούν επίσης στην πέψη & ταυτόχρονα μειώνουν την αρτηριακή πίεση & την κατακράτηση υγρών στο σώμα.
Πηγή : pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου