Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Η ευεργετική επίδραση των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό!



Περίπου το 70% του εγκέφαλου αποτελείται από λίπη, ένα μεγάλο μέρος του οποίο είναι τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα! Ονομάζονται τροφή του εγκεφάλου και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του. Πρόκειται για πολύ ξεχωριστά λιπαρά οξέα, τα οποία δεν μπορεί, όμως, να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός μας. Για αυτόν το λόγο, πρέπει να λαμβάνουμε τη σωστή ποσότητα και να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα μας δίνουν ωμέγα 3.

Η συμβολή των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στον ανθρώπινο οργανισμό
Χιλιάδες ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει τον ευεργετικό ρόλο τους στην φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών. 
Τα Ωμέγα 3 έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα τριγλυκερίδια και να ευνοούν την καλή κυκλοφορία του αίματος, αναστέλλοντας την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων από προϊόντα της λιποξυγονάσης. Βελτιώνουν καρδιαγγειακούς δείκτες όπως τα τριγλυκερίδια, η LDL χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση
Βελτιώνουν την υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών όπως, το άγχος και η κατάθλιψη, ή μειώνουν τα συμπτώματά τους.
Είναι δε τόσο απαραίτητα, ώστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα τροφοδοτεί το έμβρυο με τα DHA της μητέρας και στη συνέχεια διατηρεί αυξημένα τα επίπεδα τους, ακόμη και στο μητρικό γάλα. Η  ποσότητα των DHA στον εγκέφαλο αυξάνεται κατά 30 φορές μεταξύ των πρώτων 24 εβδομάδων και των 2 ετών ζωής. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά δεν προσλαμβάνουν αρκετά DHA από τη διατροφή τους.

Τροφές που περιέχουν Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Η πιο γνωστή πηγή Ωμέγα 3 είναι τα λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων του σολομού, της σαρδέλας και του τόνου. Αλλά δεν είναι οι μόνες πηγές που υπάρχουν διαθέσιμες για τη λήψη των ωμέγα 3. Υπάρχει μια σειρά από τρόφιμα που μπορούν να προσφέρουν τις απαραίτητες ποσότητες αυτού του λιπαρού οξέος.

Ποια τρόφιμα μας δίνουν Ωμέγα 3, εκτός από τα λιπαρά ψάρια;

  • ·         Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3. Υπολογίζεται ότι κάθε 100 γραμμάρια λιναρόσπορου περιέχουν 20 γραμμάρια ωμέγα 3. Η συγκεκριμένη ποσότητα λιπαρών οξέων υποδεικνύει κατανάλωση πάνω από το ημερήσιο ελάχιστο συνιστώμενο όριο.
  • ·         Λάχανο

Το λάχανο είναι ένα υπέροχο συστατικό για την παρασκευή σαλάτας. Περιέχει σημαντική ποσότητα ωμέγα 3 καθώς και βιταμίνες και μέταλλα που το καθιστούν μια αξιόλογη τροφή.
  • ·         Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο ταιριάζει με σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Δεν ενδείκνυται για το τηγάνισμα αλλά είναι καλό για όλες τις άλλες παρασκευές. Εάν το χρησιμοποιήσετε σωστά, αποδεικνύεται αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες κάθε οργανισμού σε ωμέγα 3.
  • ·         Σόγια

Η σόγια αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό όσπριο επειδή μας προσφέρει υγιεινά λιπαρά. Περιέχει περίπου 11 γραμμάρια ωμέγα 3 ανά 100 γραμμάρια. Μπορείτε να φτιάξετε πολλά πιάτα με το συγκεκριμένο όσπριο.
  • ·         Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο συνηθίζεται να είναι πιο υγιεινό από το βούτυρο ζωικής προέλευσης και μπορεί να το αντικαταστήσει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους και μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ή σε πολλούς συνδυασμούς. Προσφέρει 10 γραμμάρια ωμέγα 3 ανά 100 γραμμάρια το καθιστούν πολύτιμη πηγή των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων.
  • ·         Καρύδια

Τα καρύδια που αποτελούν μια εξαιρετική πηγή α-λινολεικού οξέως (ALA), και λειτουργούν ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Σε περίπτωση που δεν καλύπτετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε Ω3 λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας ώστε να λάβετε συμπλήρωμα διατροφής.


Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου